Hőszivattyúk

2016-03-29 12:31:00

A hőszivattyúk olyan berendezések, melyek képesek az alacsonyabb hőmérsékletű közegekben lévő hőt elvonni és azt a hőt fűtésre felhasználni.

De hogyan is működik ez a folyamat? A hőszivattyúk működésüket tekintve a hűtőgépeknek felelnek meg leginkább. Az otthoni hűtőszekrényünk lehűti a benne tárolt élelmiszereket és a tőlük elvont hőt a hátulján elhelyezett kondenzátoron leadja. A hőszivattyú ugyanígy működik, csak ebben az esetben nem a gép belsejében előállított „hideg” energia a hasznos számunkra, hanem a gép kondenzátorán leadott „meleg” hőenergia. Ugyanakkor a jól megépített hőszivattyú képes a folyamat megfordítására, így hűtésre és fűtésre is alkalmazható. Így egy berendezéssel megoldható a fűtés és a klimatizálás egyaránt.

A ma zajló folyamatokat és tendenciákat figyelembe véve az épületek klimatizálását nem lehet majd a későbbiekben figyelmen kívül hagyni. A nyílászárók típusainak és technológiájának folyamatos fejlődésével, az épületek hőszigetelésével, illetve az újonnan épülő házak, lakások benapozást maximalizáló tájolásával az épületek túlmelegedésének kockázata megnőtt. Egyre gyakoribb példa, hogy az épületek nyári hűtési igénye meghaladja a téli fűtési igényt. Ilyen esetben megbízhatósági és gazdasági szempontból is előnyös, ha a hűtési és a fűtési igény egyetlen géppel kiszolgálható. A hőszivattyúk alacsony hőmérsékletű fűtőközeget állítanak elő, így nagyszerűen illeszthetők padlófűtéshez és fan-coil-hoz egyaránt.

Cégünk a Megrendelő házának/lakásának tervrajza alapján elvégzi az épület hőtechnikai tervezését, méretezését, ami helyiségre bontva megadja az épület téli fűtési és nyári hűtési igényét. Ezen igények ismeretében egy méretező program segítségével ajánlunk Önnek egy hőszivattyút, ami mind energetikailag, mind gazdaságilag optimális választás lehet. A kiválasztást természetesen az aktuális energiaárak figyelembevételével végezzük. 

Vissza