Miért a fan-coil-t válasszuk?

2016-03-29 09:56:00

Mi is az a fan-coil és miért érdemes alkalmazni a hagyományos radiátoros fűtéssel szemben?

Irodaházak, bankok és egyéb, a megjelenésre nagy hangsúlyt fektető open office helyiségek közkedvelt épületgépészeti berendezése a fan-coil, ami a családi és társasházakban is egyre nagyobb teret hódít. De mi is az a fan-coil és miért érdemes alkalmazni a hagyományos radiátoros fűtéssel szemben? Először lássuk, milyen elven működik ez a berendezés:

Ha korszerű, nagy hatásfokkal üzemelő fűtési rendszert szeretnénk, elengedhetetlen, hogy csökkentsük a fűtési rendszer hőmérsékletét. Erre például a kondenzációs kazánok esetén van szükség, amikor a füstgázt a kondenzáció hőmérsékletére kell visszahűteni, hogy a benne lévő kondenzációs hőt is ki tudjuk nyerni. Ez csak kellően alacsony hőmérsékletű hőfelvevő közeg esetén valósul meg optimálisan.

Egy fűtőtest által leadható hőteljesítmény nagysága függ a fűtőtest felületétől, a fűtőtest és a környezete hőmérséklet-különbségétől és a test és a környezet közötti hőátadás mértékétől. Ha a fűtőtest hőmérsékletét csökkenteni szeretnénk, a teljesítmény megtartása mellett, akkor felületét meg kell növelnünk. Azonban erre nem mindig van lehetőség helyhiány miatt, vagy a túl nagy fűtőtest egyszerűen esztétikailag nem illik oda.

A felület és a fűtőtest hőmérséklete is csökkenthető a teljesítmény megtartása mellett, ha elég nagy mértékben megnöveljük a hőátadást. Ezt úgy érhetjük el, hogy ventillátorok segítségével megnöveljük a fűtőtestet körülvevő levegő áramlását. A fan-coil angol kifejezés pontosan ezt írja le. A „fan” ventillátort jelent, míg a „coil” fűtőtestet, kalorifert. Tehát egy olyan fűtőtestet, amely ventillátorok segítségével kisebb méretben és alacsonyabb hőmérsékleten képes leadni hőteljesítményét.

A kis méret mellett még számos előnnyel rendelkezik a fan-coil:

  • elegáns, esztétikus megjelenés
  • álmennyezetbe építhető modellek
  • hidegvíz keringtetése esetén klímaként is funkcionál
  • könnyű tisztíthatóság
  • a beépített szűrőnek köszönhetően megszűri a levegőt és így gátolja a porlebegést
  • a légcsatornázható típusokkal a szellőzés is megoldottá válik
  • gyorsan felfűti a helyiség levegőjét, így a lassabb padlófűtést remekül kiegészítheti
  • radiátoros és klíma rendszert együttesen képes kiváltani, így kiépítése olcsóbb
  • kiválóan illeszthető hőszivattyús berendezéshez így elősegíti a megújuló energiák használatát

Cégünk rendelkezik a kellő tervezési és kivitelezési tapasztalattal a fan-coil rendszerek telepítése terén, legyen szó egyszerű helyiségfűtésről, kombinált hűtő-fűtő rendszerről vagy akár padlófűtéssel kombinált fan-coil rendszerről. 

Vissza